Pöydät

Pöytä on huonekalu, jossa on vaakasuora kiinteä tai irtonainen kansi ja sitä kannattavat jalat tai muu tukirakenne.

Yksinkertaisin pöytämuoto oli honkapalkki, joka laskettiin juuren haaroista tehtyjen jalkojen kanneksi. Tästä tyypistä kehittyi keskiajalla orsipöytä, jossa pöydän jalat on yhdistetty toisiinsa yhdellä tai kahdella pitkittäisorrella. Yleensä kulmistaan viisto tai suorakaiteen muotoinen pöydänkansi oli irrallinen. Kun pöytälevy käännettiin toisinpäin, saatettiin sitä käyttää esimerkiksi leipomisalustana. Pöydän kannen alla oli toisinaan myös säilytystilana toimiva vetolaatikko. Orsipöydistä kehittyi erilaisia muunnoksia, esimerkiksi ristikkojalkainen pöytä, jossa jalka muodostuu X-muotoon kiinnitetyistä lankuista. Orsipöytää voidaan pitää myöhemmin yleistyneiden nelijalkaisten pöytien kantamuotona.

Vanhimmat pöydät ovat yksiortisia ja litteäjalkaisia. Pitkittäisorren eli solkipuun keskustassa on kiekkoaihe. Jalkojen ja kannen tukia koristavat puolikiekot.

 

Tornionlaaksossa tunnetaan lohenpyrstön muotoon veistetty pitkittäisorsi, kuten tässä vuonna 1727 Karungissa valmistetussa orsipöydässä. Jalkoja yhdistävä orsi on koristeltu sinipunaisin ruusukeympyröin.

 

Nuoremmissa orsipöydissä jalat veistettiin usein vaasimuotoon.
Orsipöydän lisäksi myös saranapöytä oli tavallinen Tornionlaaksolaisen pirtin kaluste, jossa sen suosio suurimmillaan oli 1700-luvun lopulla. Keskilevyn jatkeeksi voitiin nostaa yksi tai kaksi saranoitua lisälevyä, jolloin pöytäala kasvoi. Sitä kutsuttiin myös kiivu- tai kiupöydäksi (ruots. skiva=levy).

 

Takaisin

Sivun alkuun